REDPLUS+η Νο1 εταιρεία Branding & Digital Marketing
REDPLUS+ η Νο1 εταιρεία Branding & Digital Marketing
Τηλέφωνο:+30 2661 800 000

Σεναριογράφοι, συγγραφείς και δημοσιογράφοι ανταποκρίνονται στην απειλή της τεχνητής νοημοσύνης

Σεναριογράφοι, συγγραφείς και δημοσιογράφοι ανταποκρίνονται στην απειλή της τεχνητής νοημοσύνης

Σεναριογράφοι, συγγραφείς και δημοσιογράφοι ανταποκρίνονται στην απειλή της τεχνητής νοημοσύνης

Ενώ τα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μην είναι έτοιμα να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, συγγραφείς διαφορετικών κλάδων αμφισβητούν την απειλή της μη ρυθμισμένης τεχνητής νοημοσύνης.

  • Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει αξία, αλλά και περίπλοκες ηθικές ανησυχίες σχετικά με τα προς το ζην των συγγραφέων.
  • Οι ομάδες συγγραφέων θέλουν να προστατεύσουν τους δημιουργούς, ενώ οι εταιρείες θέλουν ελευθερία να προωθήσουν την τεχνητή νοημοσύνη.
  • Ενώ η τεχνολογία AI δεν μπορεί ακόμα να αντικαταστήσει τους ανθρώπους, έχει ασύλληπτες δυνατότητες.

Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζει νέες προκλήσεις για συγγραφείς κάθε είδους, κορυφαίους σεναριογράφους, συγγραφείς και δημοσιογράφους να ανταποκριθούν στην απειλή της τεχνητής νοημοσύνης.

Αν και τα εργαλεία δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι αρκετά προηγμένα για να αντικαταστήσουν πλήρως τους ανθρώπους αυτή τη στιγμή, η άναρχη χρήση τους έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά τα προς το ζην των συγγραφέων.

Οι συγγραφείς του Χόλιγουντ χτυπούν το περιεχόμενο που δημιουργείται από AI

Το Writers Guild of America (WGA) βρίσκεται σε μια έντονη μάχη με τα στούντιο του Χόλιγουντ σχετικά με τη χρήση AI για τη δημιουργία περιεχομένου.

Οι συγγραφείς ένιωσαν ότι δεν επωφελούνταν από τα κέρδη των στούντιο και η τεχνητή νοημοσύνη απείλησε άμεσα την αποζημίωση και τις συνθήκες εργασίας τους.

Η WGA υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να ξαναγράψει ή να δημιουργήσει λογοτεχνικό υλικό χωρίς να αποζημιώσει ανθρώπους συγγραφείς. Ήθελαν κανονισμούς για να προστατεύουν τα προς το ζην των συγγραφέων καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο προηγμένη.

Ωστόσο, τα στούντιο αντιστάθηκαν σε αυτές τις απαιτήσεις, προσφέροντας μόνο να συζητήσουν τις τεχνολογικές αλλαγές μέσω ετήσιων συναντήσεων.

Τα στελέχη φάνηκαν να αρκούνται στο να αφήσουν την απεργία, που ξεκίνησε τον Μάιο, να συνεχιστεί έως ότου τα μέλη των συνδικάτων δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Το WGGB συντάσσει προτάσεις για προγραμματιστές AI

Το Writers Guild of Great Britain διεξήγαγε μια έρευνα όπου το 65% των ερωτηθέντων είπε ότι η αυξημένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα μείωνε το εισόδημά τους και το 61% ανησυχούσε για την αντικατάστασή τους.

Σε απάντηση, η ένωση δημοσίευσε συστάσεις για προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης. Εκτός από τη χρήση μόνο του έργου ενός συγγραφέα με ρητή άδεια, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να διατηρούν διαφανή αρχεία καταγραφής εκπαίδευσης, να επισημαίνουν το περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης, τους συγγραφείς πιστώσεων και να θεσπίζουν ανεξάρτητο κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη.

Το Guild υποστήριξε ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ακόμη αρκετά εξελιγμένη ώστε να ταιριάζει με την ανθρώπινη δημιουργικότητα, εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους όπως μειωμένες ευκαιρίες και δίκαιες αμοιβές που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω νέων κανονισμών.

Η WGGB σημείωσε επίσης τη μελέτη από το OpenAI ότι οι συγγραφείς αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο όταν πρόκειται για την προαγωγή της τεχνολογίας AI σε σύγκριση με άλλες επαγγελματικές διαδρομές.

Οι συγγραφείς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στέλνουν ανοιχτή επιστολή σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης

Το Σωματείο Συγγραφέων έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT που εκπαιδεύονται σε βιβλία χωρίς άδεια ή αποζημίωση.

Περισσότεροι από 9.000 συγγραφείς – συμπεριλαμβανομένων των συγγραφέων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπως ο Dan Brown, ο James Patterson, η Magaret Atwood, η Suzanne Collins και ο Michael Chabon – έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης σχετικά με την δίκαιη αποζημίωση των συγγραφέων για τη συνεισφορά τους στα δεδομένα εκπαίδευσης AI.

Στην επιστολή , το Guild υποστήριξε ότι η παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύεται σε έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα είναι παράγωγο και ότι οι συγγραφείς θα πρέπει να αμείβονται με δικαιώματα.

Κατανοούμε ότι πολλά από τα βιβλία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη συστημάτων AI προήλθαν από διαβόητους ιστότοπους πειρατείας. Όχι μόνο η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση Warhol v. Goldsmith καθιστά σαφές ότι η υψηλή εμπορικότητα της χρήσης σας συνηγορεί κατά της θεμιτής χρήσης, αλλά κανένα δικαστήριο δεν θα δικαιολογούσε την αντιγραφή έργων παράνομης προέλευσης ως θεμιτή χρήση.

Ο γενικότερος φόβος είναι ότι τα φτηνά βιβλία που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν την αγορά, καθιστώντας δύσκολο για τους ανθρώπινους συγγραφείς να κερδίζουν τα προς το ζην.

Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί να ανατρέψει την κλίμακα για να καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τους συγγραφείς —ιδιαίτερα νέους συγγραφείς και φωνές από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες— να κερδίζουν τα προς το ζην από το επάγγελμά τους.

Οι δημοσιογράφοι ανησυχούν για τους «βοηθούς» της τεχνητής νοημοσύνης

Τέλος, η Google παρουσίασε ειδησεογραφικούς οργανισμούς όπως οι New York Times και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Washington Post για να βοηθήσουν στη δημιουργία προσχεδίων ειδήσεων. Ενώ δυνητικά εξοικονομούσε χρόνο για τους δημοσιογράφους, προκάλεσε ανησυχία για την υπονόμευση της τέχνης της ποιοτικής δημοσιογραφίας.

Υπήρχαν επίσης ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να διαδώσει παραπληροφόρηση εάν δεν επεξεργαζόταν προσεκτικά. Οι ομάδες συζήτησης ήθελαν να διερευνήσουν τις χρήσεις με υπευθυνότητα, αλλά υπήρχαν εντάσεις γύρω από την προστασία της ακεραιότητας των αναφορών. Η Google προσέφερε μια επίσημη δήλωση για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των δημοσιογράφων σχετικά με την προτεινόμενη τεχνολογία AI.

Δυνατότητα AI για διαταραχή

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης θέτει περίπλοκα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο εξισορρόπησης της καινοτομίας και της ηθικής.

Ενώ οι εξελίξεις υπόσχονται να μεταμορφώσουν τις βιομηχανίες, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για δίκαιες αποζημιώσεις και πρακτικές κατάρτισης.

Καθώς διακυβεύονται τα προς το ζην, οι συγγραφείς σε διάφορους κλάδους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες προσαρμογής – ακόμα και εκείνες που καταγράφουν τις ραγδαίες εξελίξεις και τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης.

Εναπόκειται στα ενδιαφερόμενα μέρη από όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε μια συλλογική πορεία προς τα εμπρός. Υπάρχουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της κοινωνίας εάν οι ανθρώπινες αξίες της ισότητας και της απόδοσης παραμείνουν αναπόσπαστες στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ενώνοντας δυνάμεις, κατανοώντας διαφορετικές απόψεις και μετριάζοντας τους κινδύνους, η συγγραφική κοινότητα ελπίζει να διατηρήσει τον αναπόσπαστο ρόλο της διαμορφώνοντας υπεύθυνα το μέλλον.

 

Άλλα άρθρα